top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Günay

Genç Sporcular ve Sağlık Yönetimleri


Profesyonel sporcuların makro ve mikro besin ögesi ihtiyaçları sedanter bireyler ve düzenli egzersiz yapan bireylere göre çok daha fazladır. Özellikle çocuk-ergen sporcularda bu ihtiyaçlarının karşılanması çocuğun spor kariyerinin temellerini attığı bu dönemde istenmeyen sakatlıklardan korunma, fiziksel ve zihinsel gelişim ve tabi ki spor performansı için çok önem arz etmektedir. Bu dönemde çocuklarının beslenme, sağlık ve fiziksel gelişimlerinin takibi gerekli profesyonellerce takip edilmelidir.



Özellikle ergenlik dönemindeki sporcular takım arkadaşlarından duyduğu veya gördüğü takviye ürünlerini, farklı diyetleri uygulamaya çalışabilmektedir. Bu dönemde özellikle takviye ürün kullanma isteği oluşabilmektedir ancak bu yaş grubunda takviye ürün kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Yapılacak en önemli şey, genç sporcunun ihtiyaçlarını karşılayacağı düzgün bir beslenme düzeni oturtmasıdır. Eğer bir takviye kullanma durumu oluşursa bu takviyenin ne olacağı, hangi ürün olacağı, ne kadar süre ve hangi dozda kullanacağını mutlaka bir sağlık profesyoneli belirlemelidir. Güvenilir olmayan, analizleri yapılmayan bir ürünün kullanımı ürünün WADA Doping listesinden bir ürün içermesi dolayısıyla sporcunun diskalifiye olmasına sebep olabilir.


Genç sporcuda takviye kullanma isteği veya farklı bir diyet uygulama isteği varsa bu isteğin arkasında sebepler iyice araştırılmalıdır. Özellikle daha estetik görünümün ön planda olduğu veya sıklet durumunun ön planda olduğu spor dallarında yeme bozukluğu görülme ihtimali oldukça yüksektir. Sporcunun yakıt olarak kullanması gereken besinlerle arasındaki ilişkinin bozulması sporcunun hem sağlığını hem de daha da iyi yerlere getirmeye çalıştığı spor kariyerini zedeleyebilir. Bu noktada ebeveynlerin ve koçların bu çocukların fiziksel olduğu kadar zihinsel sağlık takibini de çok iyi yapmalı ve her zaman çocukları doğru yola yönlendirmelidir.




Genç sporcuların günlük makro besin ve mikro besin ihtiyaçları tamamen yaşlarına, boy-kilo durumuna ve yaptıkları spor dalına göre değişiklik gösterir. O sebeple her birey için olduğu gibi ergen sporcuların da beslenme planları kişiye özel olmalıdır. Özellikle bu sporcularda kalori hesabı yapılmasındansa spor performansını doğrudan etkileyen makro besin ögeleri olan karbonhidrat ve protein alımlarının sporcunun kilosuna ve yaptığı spor için önerilen kilogram başına karbonhidrat gramı hesabına göre hesaplanmalı sonrasında geri kalan tüm ihtiyaçları günlük beslenme planlarına dahil edilmelidir.



Örnek Beslenme Düzeni;


Kahvaltı:

2-3 Yumurta, 1-2 dilim kaşar ve tel peynir, yarım avokado veya 10 zeytin veya 2 ceviz, 2-3 dilim ekmek,


Öğle:

  • Tavuk/hindi ızgara + zerdeçallı ve karabiberli pilav + rengarenk salata + tarçınlı elma

  • Ekmek arası köfte, roka, domates + ayran + 1 avuç kabak çekirdeği

  • Lavaş arasına hindi füme, sürülebilir lor, marul, yanında avokado veya zeytin, meyve



Antrenman öncesi: Muz ve şeftalili smoothie (içine biraz bal)(laktozsuz süt)

Antrenman sırası: Su

Antrenman sonrası: Soda ve su karışımı, protein bar veya çift kaşarlı mini sandviç



Akşam:

  • Zeytinyağlı sebze yemeği + süzme yoğurt + çorba veya pilav veya makarna

  • Ton balıklı spagetti + rengarenk salata

  • Izgara balık + fırın patates + rengarenk salata + meyve

  • Izgara et + cevizli veya avokadolu salata + meyve üstüne tahin kakao


Gece: 1 bardak kefir



NOT: Unutmamak lazımdır ki sporcunun ihtiyaçları, sevdikleri, yaptığı spor dalı ve sağlığı göz önünde bulundurulmalı ve beslenme planı tamamen kişiye özel hazırlanmalıdır.


4 görüntüleme

Commentaires


bottom of page